Ana içeriğe atla

İzlediğim En İyi 10 Film

Uzun zamandır sayfamda kendimce en iyi ters köşe, en iyi ikinci dünya savaşı, en iyi gerçek hayat hikayesi, en iyi belgeseller, en iyi direniş, ve en iyi hayat dersi veren filmlerin listelerini yayınlıyorum.  Zaman içerisinde bu listelerin düzenli takipçisi dostlarımın oluştuğunu da büyük bir keyifle belirtmeden geçemeyeceğim. Belirli bir kategoride en iyi film listesi yapmak biraz daha kolay olsa da, izlediğim en iyi filmler listesini yapmaya niyetlenince  bu işin göründüğü kadar kolay olmadığını farkettim. Malum "neye göre en iyi film" sorusunun standart bir cevabı yok ve izlediğiniz yüzlerce film içinden en iyilerini seçmeye çalışırken zorlanmamak elde değil. 

Ruhumda açtığı yaradan mı, gözümden akıttığı damladan mı, suratıma attığı tokattan mı, içime saldığı korkudan mı, aklımdan günlerce çıkmamayı başarmasından mı, bana kattığı bilgiden mi, içimdeki bir yerlerde açık kalmış eski bir hesabı kapatmama yardımcı olduğundan mı, yönetmeninin manyaklığından mı, oyuncularının   performanslarından mı bilmiyorum ama, bence "Hayatımda İzlediğim En İyi 10 Film"i, yanlarında kendimce küçük notlarla aşağıda listeliyorum.

Unutmadan belirteyim, kişilik envanteri testleri nasıl insanların uygulanıldığı andaki iç resimlerini çekiyorsa, bu listede  bu yazıyı hazırladığım dönemdeki benim için en iyi 10 filmi içeriyor. Zaman geçtikçe herşey ve herkes gibi bu liste de değişmeye mahkum. Bu yüzden, zaman değiştikce, ben değiştikçe, liste de değişecek ve fırsat bulursam güncelleyeceğim, bakalım ne filmler girip ne filmler çıkacak... 

Bir. 12

Anadolu'da kendisini insan sarrafı olarak nitelendiren bir çok kişi vardır, bunların bazıları insanları tanımak konusunda iddia ettikleri ustalıklarını öyle ileri götürürler ki, karşısındakinin bademciğine baktıkları zaman bütün sindirim sistemini geçerek taa çıkışına kadar görebildiklerini iddia eden komik biraz da argo deyimi bulundukları yörenin ağzıyla patlatıverirler. Bu safca bilmişlik iddiası bir çoklarımız için geçerli olsa da, karşımıza çıkan biraz karmaşık olaylarda başta içimizde beslediğimiz ukala ya da koynumuzda beslediğimiz insanlar tarafından kandırılma ihtimalimiz hiç de yabana atılacak seviyede değildir.  12 verdiği bu değerli hayat dersini harika performanslar eşliğinde verdiği için gönlümdeki listede hep birinci sırada oldu.





İki. Die Welle

İnsan toplulukları ne koşullarda çığırından çıkabilir sorusunu uygulamalı bir şekilde öğreten ve bunu yaparken muhtemelen ortalama bir  siyasal bilgiler öğrencisinin oligarşi hakkında okulda öğrendiğinin fazlasını bir buçuk saate bakmasını bilen gözlere belleten, Alman sinemasının medar-ı iftiharı, iftiharla ikinciliğe yerleştiriyorum.


Üç.  Festen 

İskandinav sinemasını her zaman sevmişimdir, ancak Vinterberg'in Festen'in yeri bir başkadır benim için. 


Dört. Requiem for A Dream Topluma uyuşturucunun nelere mal olabileceğini tüm çıplaklığı ile gösterecek kadar cesaret ve açık yüreklilikle çekildiği, bu filmi izleyen ve bir zerre aklı olan her gencin uyuşturucudan ömür boyu uzak duracağına inandığım için listemin yüksek irtifalarındaki yere buyur ediyorum kendisini.


Beş. Before SunSet, Before Sun Rise , Before Mind Night 3'lemesi ancak içlerinden özellikle üçlemenin 2. filmi olan Before Sun Rise. Benim bu üçlemede en birincil olarak hayran olduğum ve dünyada eşi benzeri olmadığını düşündüğüm özelliği, projenin 2 müthiş oyuncu ve yönetmenle, neredeyse 20 senelik bir döneme yayılabilmiş olması. 2. hayran olduğum tarafı ise, Delpy'nin 2. filmin kapanış sahnesindeki müthiş Nina Simone taklidi. 


Altı. Decalogue
Sinema tarihinin tartışmasız, en tartışmalı eserine yer vermemek olmaz.





Yedi. Bir Zamanlar Anadolu'da  Nuri Bilge Ceylan'ın basit bir Anadolu muammasını bu kadar dünya standartlarında bir filme çevirip anlatabildiği için listemdeki güzel ülkemin güzel filmi olmayı hak ediyor bence.

Sekiz Woman in the Dunes

Bilmiyorum sizde var mı ama, bende yaşadığı çağın ötesine hiç düşünmeden geçebilecek rahatsızlıktaki insanlara büyük bir hayranlık var. 1960'ların Japon'yasında elinde böyle bir senaryo ile, abuk sabuk bir set inşa ettirip, bu filmi çeken Teshigahara'ya şapka çıkarmadan olmaz diyor ve listemde kendisine güzelinden bir yer veriyorum.

Dokuz Dönüş - Vozvrashchenie

Bu filmin listemde olmasının iki nedeni var. Birincisi, çok bilinmeyen iyi bir film olması. İkincisi de, filmler, hayattan birşeylerden etkilenirler, ancak bazı hayatlar, filmlerden etkilenip değişirler. Ne demek istediğimi merak edenler, filmi izledikten sonra filmin başrol oyuncularından Vladamir Garin'in hayatını araştırsınlar.

On the Doubt

Listenin en son sırasına bir filmi yerleştirmek inanın ilk sırasına yerleştirmekten çok daha zormuş. İnsan izlediği onca güzel film içinden bir çoğuna listenin son sırasına dahi olsa da giremez mi diye kendi kendi sorup duruyor ve gerçekten hak eden bir filmi dışarıda bırakmaktan endişe duyuyor. Ben de bu endişemi gidermek için, Streep'e olan hayranlığımı da bahane edip harika bir yol buldum ve listemin sonuncu sırasına the Doubt'u yerleştirdim ve endişemi harika bir endişe ile çözdüm ;)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tamamen Irrasyonel Bir Konuda Doğruyu Bulan Adam - Victor Ganz a.k.a.Maldan Anlayan Adam

Karar vermek. İngilizcesi "decide". Latince "decidere" kökünden geliyor. Biraz daha incelerseniz  "de" ve "cedeare" birleşmesinden, yani fazlalıkları kesmek, ayıklamak anlamında olduğunu görebiliyorsunuz. Etimoloji bilimi her zamanki kadimliğiyle bize karar verme sanatının aslında, gereksizleri kesip atıp kendi doğrumuzu bulma işi olduğunu ne güzel açıklıyor.    Oysaki seçim yapmak insan beyni için en zor fonksiyonlardan biri.  Bundan sebep olsa gerek insan yavrusunu kötüye karşı iyiyi, hatalıya karşı doğruyu seçebilsin diye sistematik olarak eğitmeye öğretmeye çalışıp durur ama pek beceremez. Çünkü insanlarlar mantıklı karar veremezler. Nasıl ki burnumuzun dibindeki perspektifin varlığını kavrayıp kağıda yansıtabilmemiz için onbinlerce yıl perspektifsiz resim yapmışsak, günlük hayatta verdiğimiz kararların rasyonel temellere dayanmadığını anlamamız da epey vakit almıştır. Bu konuyu araştıran davranışsal ekonomi günümüzde hala elit üniversitelerd...

En İyi İkinci Dünya Savaşı Filmleri

İkinci dünya savaşı filmi izlemeyi sevmeyenimiz var mı ? Hepimizin kafadan ikinci dünya savaşı filmlerini sevmemizin sanırım en büyük nedeni , düşük bir bütçe, düdük bir ekip ve ekipmanla ikinci dünya savaşı filmi çekilmeyeceğini ve  kendisini baştan sona zengin bir dünyada bulacağını bilmemizdir. Ticari sinema izleyicisi olarak tanımlanan, " sinemayı düşünmekten ziyade düşünmemek için " kullanan kesim için bu tarzdaki filmlerin sonu zaten bellidir ve galibi baştan bilinen bir macerayı izlemeyi seçmek bile galipten taraf olarak ne doğru seçim yapabildiğini kendine kanıtlamaktır aslında.  " Savunma, Atak, Zafer, Çok Yaşa Amerika " döngüsünün dışında kalmayı becerebilmiş, tarihin bu en kanlı devrine damga vuranları kıyasıya eleştirmeyi beceren, bizi kendi içimizde derin bir sorguya sürüklemeyi başaran eserlerse genellikle sinema salonlarına ve televizyon kanallarına ulaşamadan birkaç festivalde boy gösterip ortadan kaybolurlar.  İnsanoğlunun bir yandan ikin...

Bir Milletin İnanılmaz "Sıç"raması - Japon'ların Tuvalet Evrimi

Türkçe ve Japonca'nın aynı dil ailesinden geldiğini ilk farkettiğimde (her iki dil de dünyadaki ender aglunative dillerden) ciddi anlamda şaşırmış, önce kendime bu cahilliğimden ötürü kızmış, sonra da bu harika birlikteliğin altından çıkacak müthiş bilgilerin kokusunu alarak olayı derinlemesine araştırma ihtiyacı duymuştum. Aldığım kokuların beni birazdan anlatacağım konulara sinsice çektiğini bilmiyordum, yanılmışım. İlkin  Türk'ler ve Japon'ların arasında ciddi anlamda benzerlikler olduğunu farketmeye başladım.  Sonra işi biraz daha derinleştirince esasında hem Japon'ların hem Kore'lilerin (ki onların dili de aglunative) hem de Türk'lerin Cengiz Han'ın soyunun sağa sola yayılmış parçaları olup olmadığını ölesiye tartışan ve birbirlerinin tezlerini çürütmeye çalışan bir yığın yazıyla karşılaştım. Ancak beni Türk'lerle Japon'ların eş soydan gelmiş olmalarına en fazla şüphe ettiren Letter From Iwo Jima filmi oldu. F ilmde  köylerinden kopartılıp sava...