Ana içeriğe atla

Modern Hayatın İkilemleri

İşten, güçten, hayatın bize yüklediği stresten  sahnesinde debelendiğimiz yaşam tiyatrosuna çoğu zaman arkamıza yaslanıp şöyle bir uzaktan bakamıyoruz. Hatta bir çoğumuz bir kez bile kafasını kaldırıp ben ne yapıyorum, neyin uğruna yaşıyorum diye sorgulayamadan ömrünü kendisine biçilen rolü en efektif şekilde oynamanın gayretinde heba edip bitiriyor.  Sistemin bizi bağımlısı yaptığı o kadar çok ihtiyacımız var ki, bu yapay ihtiyaçlarımızı elde etmek ve elimizde tutmak için hepten kendimizi sistemin kölesi haline getiriyoruz.




Hani "Sen plan yaparken, kader kıs kıs gülermiş" derler ya. Hepimizin karşısına yapmayı hiç  istemeyeceğimiz bir çok zor seçim çıkmıştır. Ve hepimiz biliriz ki hayat esasında yaptığın tercihlerin bir bileşkesidir. Bütün bunların yanında aşağıda kazananı kaybedeni hep belli olan ve önümüze atılmış yapay ikilemlerden bir liste hazırladım.

Bir. İşimden olursam özel sağlık sigortamdan da olurum diye strese girip hasta olup işe de hastalığa da müptela bir şekilde yaşamak.

İki. Basın özgürlüğü adına yıllardır aynı gazeteyi satın alıp yıllardır tasarlanıp önünüze koyulan haberlerle yetinmek ve sırf haber alma özgürlüğümü kullanacağım diyerek hayata dar bir pencereden bakmak.

Üç. Çocuğunu kendi evini alıp başını sokabileceği bir işte çalışsın diye imkanının el verdiği en iyi okullara göndermek, bunu yapabilmek için de ilkokul 1'den üniversite sona kadar yaklaşık 2 ev parasını özel eğitim sistemine kaptırmak. Sonuçta çocuğu da 23 yaşında elinde diploma ile sistemin taze kölesi haline getirmek.

Dört. Üçgünlük tatilde deşarj olmak için kendini şehirden diğer 5 milyon kişi ile aynı anda atmaya çalışıp, 3 günlük tatili feribot kuyruğunda cinnet geçirerek bitirmek.

Beş. Sosyal statü elde edebilmek için mümkün olduğunca en büyük şirkette çalışmayı tercih edip, piramidin alt katlarında kendine zar zor bir yer edinip o kadar kalabalığın içinde bu yeri kaptırmamak için üstteki herkese yaltaklanmayı bir alışkanlık haline getirip statüyü paspas haline getirdikten sonra hepten kurumsal köleliliğe mahkum kalmak.




Altı. Kendi çocuğuna, anne babanın sana yaptığı yanlışlıkları yapmamak uğruna anne babalık kurumunu ayaklar altına alacak şekilde sınır koyamaz ve tutarsız davranmak neticesinde, en büyük ana babalık yanlışı yaparak topluma sosyopat birey kazandırmak.

Yedi. Bedelinin neredeyse yüzde onunu başına bir kaza gelirse cebimden çıkmasın diye  her yıl araç sigorta şirketine verdiğin aracının başına o şey geldiği zaman aman hasarsızlık indirimime birşey olmasın diyerek dünya kadar para verdiğin kasko dan yararlanamamak.

Sekiz. Sene sonunda geçerliliğini yitirecek millerini heba etmemek için 200 Euro'luk bileti bedavaya getirip eşinle çıktığın iki günlük seyahatte eşinin yurtdışına çıkmış olmanın bünyesinde oluşturduğu kontrolsüz alışveriş isteğine yenilip, kredi kartı ekstrende, ekstra bir 2000 euro'yu altın harflerle yazdırması.

Dokuz. Facebook'ta yediği yemeklerin fotoğrafını koyanlara içinden görgüsüz diye saydırıp, instagramda iki filtre bir focal point koyunca aynı işi yapmanın mübah olduğuna, kendi yaptığının görgüsüzlük olmadığına kendini inandırmak.

On. Twitter'da, Facebook'da kafan her attığında "hala insanlara güvenmemem gerektiğini anlayamamışım" gibi son derece yatay ve sığ bir durum mesajı verip kime ne dediği anlaşılmaz bir durumda ortalığı karıştırdıktan sonra, sıra gerçekten hakkını aramaya geldiğinde yutkunmaktan iki kelimeyi biraraya getirememek.

On bir. Hayat standardını aşan bir haftalık tatili 12 taksitle alıp, yılın geri kalan 51 haftasında taksitleri ödeyebilmek için hayat standardının altında yaşamak.

Umarım hayattaki en büyük derdiniz ya yukarıdakiler kadar anlamsız, ya da aşağıdaki kadar basit olur :)




Unutmayın yeri geldiği zaman doğru seçimi yapmak çoook büyük bir cesaret, erdem ve ileri görüşlülük gerektirir. Seçiminizin bencil mi bizcil mi olacağı size kalmış :) 

Dilerim hepinizde sıra önemli bir seçim yapmaya geldiğini zaman Nuh'un aşağıdaki karikatürde son derece zekice resmedilen müthiş öngörüsünden olur !!!




Bonus bilgi: İkilem muhtemelen sonradan türetilmiş Türkçe bir kelime olmakla beraber, kökeni yunanca dilemma'ya dayanmaktadır. Dilemma, Di Lemma yani iki teklif demek olmakla beraber, kullanım şekli, ikisi de uygulanabilir olmayan iki durum anlamına gelmektedir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atasözü Atanındır

Atasözlerini modernleştirip çağa uydurmanın vaktinin geldiği ve bizim de her canlı gibi kaçınılmaz olarak imamın kayığına binip eninde sonunda ata olacağımız gerçeğinden yola çıkarak ben kendi adıma kolları sıvıyor ve gelecek kuşaklara halis muhlis organik atasözlerimi bırakmaya başlıyorum.  Umarım bu uğraşı Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi macerası ile aynı kaderi paylaşmaz.  Niyetim Türkçe'nin her harfi ile başlayan en az bir giriş yapabilmek. Kimsenin duymadığı, bilmediği, mürekkebi kurumamış atasözleri ve özlü sözler arıyorsanız, doğru yerdesiniz, takip etmeye devam edin.  A. Ağlamayacağın cenazede güneş gözlüğü takma.  Anlamı: Girdiğin topluluklarda sırf şekil olsun diye gereksiz tavırlar içine girme, inandırıcılığını kaybeder, kendini görgüsüz ve  içi dışı bir olmayan insan yerine düşürürsün. Kullanım şekli ve dozajı: Gerekli gereksiz şekle girmeye bayılan eş dost akraba üzerinde yeri geldiğinde tek doz kullanın, baktınız tınlamıyor, tedaviyi ve yüz göz

Başsağlığı Dilerken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Temel Kural

Bu sayfaya yolunuz bir şekilde düştüyse, çok büyük bir ihtimalle baş sağlığı dilemeniz gerekiyor, bu konuyla ilgili kafanız karışık ve yardıma ihtiyacınız var. Beklentinizi karşılar mı bilmem ama aşağıda bu tip durumlarda takip etmeniz gereken temel kuralları listeledim. Bir.   Sakın gaza gelip hiç bir zaman yerine getirmeyeceğiniz vaatlerde bulunmayın.   İnsanlar ne kadar yıkılmış görünseler de, cenazeleri sırasında kendilerine söylenenleri kolay kolay unutmazlar. Yoksa anı kurtarmak için insanları en zayıf oldukları anlarda kandırmaya çalışan bir hödük resmi verirsiniz. Örnek vermek gerekirse "Abi cenaze ne zaman, ona göre ben de geleceğim .." "Evladım sen hiç merak etme artık bizim çocuğumuzsun" "Akşam gelemiyorum, 40'ına kesin gelirim" gibi aslında yerine getirmeyeceğinizi bildiğiniz sırf o an için söylenmesi en kolayı olduğu için sarf edilen vaatlerden uzak durun.  İlla ki karşınızdakine kendinizden birşeyler teklif etmek istiyorsanız, o zam

Finalinde Ters Köşe Yapan En İyi 10 Film

Lafı hiç uzatmadan bazıları çok acımasızca, bazıları da çok zekice şaşırtan ve finalinde izleyici ters köşe yapıp şaşırtan harika filmler, buyurun buradan izleyin. 1. Old Boy   Büyük üstad Park Chan-wook'un sınırları zorlayan eseri. Ben sinemada her şeyi izlerim rahatsız olmam diyenler önden buyursun, ufak bir not, yönetmen kızına ne iş yaptığını çektiği bu filmle anlatamayacağı için I'm a robot but it's OK isimli geyik filmi çevirmek zorunda kalmış.  Old Boy  IMDB puanı 8.4 (180 bin oy) 2.  Incendies .   Eğer Türkçe isimiyle İ çimdeki Yangın'ı henüz izlemediyseniz burnumuzun dibindeki Lübnan'daki insanların kendi komşularının elinden neler çektiğine dair bir fikriniz yok demektir. Film baştan aşağı bir tarih ve insanlık dersi veriyor. Filmin sonu ise izleyicinin yanağı ve kulağını kavrayacak kocaman bir el tarafından sağlam bir tokat yapıştırıyor, siz daha tokatın nereden geldiğini anlamadan da bir güzel tükürüyor, siz de gördükleriniz karşısında ağzı