Ana içeriğe atla

Finalinde Ters Köşe Yapan En İyi 10 Film

Lafı hiç uzatmadan bazıları çok acımasızca, bazıları da çok zekice şaşırtan ve finalinde izleyici ters köşe yapıp şaşırtan harika filmler, buyurun buradan izleyin.

1. Old Boy 

Büyük üstad Park Chan-wook'un sınırları zorlayan eseri. Ben sinemada her şeyi izlerim rahatsız olmam diyenler önden buyursun, ufak bir not, yönetmen kızına ne iş yaptığını çektiği bu filmle anlatamayacağı için I'm a robot but it's OK isimli geyik filmi çevirmek zorunda kalmış. Old Boy IMDB puanı 8.4 (180 bin oy)




2. Incendies. 

Eğer Türkçe isimiyle İçimdeki Yangın'ı henüz izlemediyseniz burnumuzun dibindeki Lübnan'daki insanların kendi komşularının elinden neler çektiğine dair bir fikriniz yok demektir. Film baştan aşağı bir tarih ve insanlık dersi veriyor. Filmin sonu ise izleyicinin yanağı ve kulağını kavrayacak kocaman bir el tarafından sağlam bir tokat yapıştırıyor, siz daha tokatın nereden geldiğini anlamadan da bir güzel tükürüyor, siz de gördükleriniz karşısında ağzınızı açamadan insanlığınızdan utanıp sessizce olay yerinden uzaklaşıyorsunuz. IMDB Puanı 8.1 (25 bin oy)






3. Cassanra's Dream

Yanlışlıkla sahtekarlarla, dolandırıcılara akraba olmuşlar için terapi gibi film, hanım bak sadece bizim  ailde yokmuş, her toplumda varmış böyle sahtekarlar diyerek avanak avuntusu uydurmak için birebir. Cassandra's Dream. Yine bir Woody Allen filmi. IMDB puanı 6.7 (7 bin oy)

4. Mother

a.k.a. Madeo. Kore sineması uzmanı değilim ama bu filmin yakın dönem baş yapıtlarından biri sayıldığına eminim. IMDB puanı 7.8 (13 bin oy).

5. Skin I live In. 

Bu filmin surpriz faktöründen iyice zevk almak için benim önerim şu şekilde. Filmi nasılsa kaçırdınız sinemada izleyemezsiniz, yorgun olduğunuz bir akşam yarı uykulu bir halde DVD'sini izlemeye başlayın. İzlerken de öncelikle çok ciddiye almayın, hatta  bu film nereye gider, bu herif kim, bu kadın kim, kim verdi lan bana bu filmi şeklinde söylenin, arada bir de telefonunuzla oynayın iyice kafanız karışsın. Filmin ikinci yarısında elinizi yüzünüzü yıkayın iyice ayılın ki sonradan tekrar başa almak isterseniz uykunuz kaçmış olsun. Yönetmen Pedro Almodovar, IMDB puanı 7.6 (50 bin oy)



6. Match Point

Ben eti çok pişmiş, filmi de yengemlerle seyredebileceklerimden sevenlerdenim diyenler Old Boy ve Incendies'ye hiç bulaşmayın direkt buna atlasınlar. Match point. Woody Allen. IMDB puanı 7.7 (104 bin oy)


7. Man from earth.  

Science fiction, tarih, teoloji tiyatro ve zekanın bu kadar güzel birleştiği kaç tane daha sanat eseri vardır bilemiyorum. IMDB puanı 7.9 (70 bin oy)

8. Side Affects  

Steven Sodherberg'in Jude Law'un baş rollerinde oynadığı 2013 yapımı taze filmi. Gerçek bir twister örneği. İzleyici film içinde birkaç kez ters köşeye yatırıyor. Bu tip sinemayı sevenlerin hoşlanacakları bir yapıt. Ufak bir shutter island havası var diyebiliriz.

9. The Usual Suspects  

Uzunca bir süre direndim bu listeye the Usual Suspects'i eklemedim. Sebebi ise en popüler ters köşe film olmasıydı. Sonra düşündüm, Tarantino'nun tüm zamanların en fazla ilgi görmüş twister'ını liste dışı bırakmak, dağa küsmüş tavşan olmaktan başka birşey olmayacak, listeme paşa paşa ekledim. Keyser Söze içimizde.



Sorumluluk reddi.

Bir. Bu yazı, listedeki filmlerin muhabbetini açtığınızda umarsız bir şekilde dinliyor numarası yapıp ilk fırsatta  "biz onu değil de, full HD film indiriyoruz, çocuğu uyutmak için filmi durdurduğumuzda görüntü ekranda sanki resim gibi çok kaliteli  donuyor" diyen ticari sinema izleyicisine kesinlikle bir şey ifade etmez.

İki. Birinci ve altıncı sıradaki filmler bir çok insanı ciddi açıdan rahatsız edecek konu ve sahneler içeriyor olabilir, seçiminizi bunun bilincinde yapın.

Hepinize iyi seyirler !!!

p.s. Bu yazıyı ilginizi çektiyse şu yazılar da ilginizi çekebilir.

En İyi İkinci Dünya Savaşı Filmleri
En İyi Hayat Dersi Veren Filmler
En İyi Hayat Hikayesi Filmleri
En İyi Direniş Filmleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tamamen Irrasyonel Bir Konuda Doğruyu Bulan Adam - Victor Ganz a.k.a.Maldan Anlayan Adam

Karar vermek. İngilizcesi "decide". Latince "decidere" kökünden geliyor. Biraz daha incelerseniz  "de" ve "cedeare" birleşmesinden, yani fazlalıkları kesmek, ayıklamak anlamında olduğunu görebiliyorsunuz. Etimoloji bilimi her zamanki kadimliğiyle bize karar verme sanatının aslında, gereksizleri kesip atıp kendi doğrumuzu bulma işi olduğunu ne güzel açıklıyor.    Oysaki seçim yapmak insan beyni için en zor fonksiyonlardan biri.  Bundan sebep olsa gerek insan yavrusunu kötüye karşı iyiyi, hatalıya karşı doğruyu seçebilsin diye sistematik olarak eğitmeye öğretmeye çalışıp durur ama pek beceremez. Çünkü insanlarlar mantıklı karar veremezler. Nasıl ki burnumuzun dibindeki perspektifin varlığını kavrayıp kağıda yansıtabilmemiz için onbinlerce yıl perspektifsiz resim yapmışsak, günlük hayatta verdiğimiz kararların rasyonel temellere dayanmadığını anlamamız da epey vakit almıştır. Bu konuyu araştıran davranışsal ekonomi günümüzde hala elit üniversitelerd...

En İyi İkinci Dünya Savaşı Filmleri

İkinci dünya savaşı filmi izlemeyi sevmeyenimiz var mı ? Hepimizin kafadan ikinci dünya savaşı filmlerini sevmemizin sanırım en büyük nedeni , düşük bir bütçe, düdük bir ekip ve ekipmanla ikinci dünya savaşı filmi çekilmeyeceğini ve  kendisini baştan sona zengin bir dünyada bulacağını bilmemizdir. Ticari sinema izleyicisi olarak tanımlanan, " sinemayı düşünmekten ziyade düşünmemek için " kullanan kesim için bu tarzdaki filmlerin sonu zaten bellidir ve galibi baştan bilinen bir macerayı izlemeyi seçmek bile galipten taraf olarak ne doğru seçim yapabildiğini kendine kanıtlamaktır aslında.  " Savunma, Atak, Zafer, Çok Yaşa Amerika " döngüsünün dışında kalmayı becerebilmiş, tarihin bu en kanlı devrine damga vuranları kıyasıya eleştirmeyi beceren, bizi kendi içimizde derin bir sorguya sürüklemeyi başaran eserlerse genellikle sinema salonlarına ve televizyon kanallarına ulaşamadan birkaç festivalde boy gösterip ortadan kaybolurlar.  İnsanoğlunun bir yandan ikin...

Bir Milletin İnanılmaz "Sıç"raması - Japon'ların Tuvalet Evrimi

Türkçe ve Japonca'nın aynı dil ailesinden geldiğini ilk farkettiğimde (her iki dil de dünyadaki ender aglunative dillerden) ciddi anlamda şaşırmış, önce kendime bu cahilliğimden ötürü kızmış, sonra da bu harika birlikteliğin altından çıkacak müthiş bilgilerin kokusunu alarak olayı derinlemesine araştırma ihtiyacı duymuştum. Aldığım kokuların beni birazdan anlatacağım konulara sinsice çektiğini bilmiyordum, yanılmışım. İlkin  Türk'ler ve Japon'ların arasında ciddi anlamda benzerlikler olduğunu farketmeye başladım.  Sonra işi biraz daha derinleştirince esasında hem Japon'ların hem Kore'lilerin (ki onların dili de aglunative) hem de Türk'lerin Cengiz Han'ın soyunun sağa sola yayılmış parçaları olup olmadığını ölesiye tartışan ve birbirlerinin tezlerini çürütmeye çalışan bir yığın yazıyla karşılaştım. Ancak beni Türk'lerle Japon'ların eş soydan gelmiş olmalarına en fazla şüphe ettiren Letter From Iwo Jima filmi oldu. F ilmde  köylerinden kopartılıp sava...