Ana içeriğe atla

Elinizdeki Akıllı Telefondan Daha Fazlasını Almanın Yolları

Ülkemizde GSM abonesi sayısı yaklaşık 67 milyonlarda.  BTK'nın düzenli olarak her çeyrekte yayınladığı sektörel raporlara bakacak olursak, cep telefonu denilen meret  9 yaş üzeri nüfus tarafından kullanılır varsayımından yola çıkıldığına abone sayısının ülke nüfusuna oranı  %107'lere dayanmış durumda. Mobil geniş bant erişime sahip 3G abone sayısı ise 45 Milyon civarında. Bu şekilde baktığımız zaman Türkiye'de 45 Milyon kişinin yaldır yaldır internet'i kullandığını düşünebilir miyiz ? Sanmıyorum.  Mobil operatörlerde IOS ya da Android gibi işletim sistemlerine sahip akıllı cep telefonu kullanıcılarının çok düşük bir oranının bir internet paketi olup bundan yararlandıkları bir sır değil. Bu oran  hala %20'lerde seyrediyor. Peki insanlar bu telefonların hızlı internet özelliklerini kullanmıyorlarsa neden binlerce TL verip bu telefonlardan ediniyorlar. Gösteriş, sosyal statü ? Belki, ancak kaçırdıkları birşey var, sosyal medyada olmadıkları sürece sosyal statülerinde ciddi bir bir gerileme olacağı kesin.





Akıllı telefon nasıl kullanılır, akıllı telefondan nasıl yararlanılır konularda temel bir kaç ip ucu ihtiyaç sahipleri için aşağıda.

BİR. Evinizde genişbant internet erişimi (ADSL, vb) olma ihtimali tarifenizde internet erişimi olmasından daha yüksek. Dolayısı ile başlangıç olarak cep telefonunuzun WiFi özelliğini açın telefonunuzdan direkt internete girmeye başlayın. Eğer TTNET abonesi iseniz, hotspot adı verilen, bir çok popüler noktada internet'e WiFi girmenizi sağlayan TTNET WiFİ hizmetinden var olan tarifenizle yararlanma şansınız var. Daha fazla bilgi için TTNet WiFi. Ayrıca pek çok cafe'de ücretsiz WiFi hizmeti olduğunu belirtmekte fayda var.

İKİ. Bütün mobil operatörler, sizi bir şekilde mobil internet'in vaz geçilmez dünyasına kazandırmak için türlü türlü kampanyalar yapıyorlar. Basitce kendinize bir mobil internet tarifesi edinin. Hangi paket sorusuna çok genel ve basit bir cevap, sadece face'e bakıp çıkarım, arada bir maillerimi okurum, zinhar play tuşuna basıp video izlemem diyorsanız belki 100 mb'lık bir paket de yeter, kafam rahat olsun istiyorsanız 500 mb, rahat rahat kullanırım diyorsanız 1 GB'lık paketi alın devam edin.

ÜÇ. Elinizdeki telefon internet üzerindeki diğer web servislerini, (google, facebook, twitter, pinterest ve diğerleri) kullanmadan çok da akıllanamıyor aslında. Artık bir çok uygulama da bu majör uygulamalarla uyumlu. Elinizdeki telefonun ayarlar kısmından hesaplar sekmesine ulaşın, sahip olduğunuz hesapları bir defalığına telefonunuza girin ki akışınızda bir sıkıntı olmasın. Bu arada icloud ve google hesaplarınızda adres defterinizi tutarsanız telefon çalındı, bozuldu derdiniz olmaz. Tek derdiniz kişisel bilgilerinizi google'a ya da apple'a çaldırmak daha doğrusu altın tepside sunmak olabilir. Bu da zaten dijital dünyada bastığımız her tuştan haberi olan dünya devlerinden bilgi saklamanın bir anlamı kaldı mı ki sorusunu gündeme getirir. Bu arada, "Hekime, hakime eşine ayıp olmaz" diye bir atasözü vardı, onun version 2.0'ını, "Face', Google'a ve Apple'a ayıp olmaz" olarak çeviriyor ve buradaki yeni nesil atasözleri listeme ekliyorum müsadenizle.


DÖRT. Gerçek anlamda akıllı telefon kullanmaya başladığınızı, aklınızı tamamen telefona devrettiğinizi farkedince anlarsınız. Bunun için birinci yol, bütün notlarınızı telefonunuza almaya başlayın. Telefonunuza derken, telefonunuzdan girip, buluta depolama yapmaktan bahsediyorum ki, girdiğiniz notlar bütün cihazlarınızda senkron olsun. Kullanabileceğiniz yığınla uygulama var. Ben eskiden Microsoft OneNote'cuydum. Artık Evernote'cu oldum. Google'ın reminders uygulaması da fena değil. Bu arada kontaktlarınızı eğer android kullanıcısıysanız google account'unuzla senkronize etmenizi, iphone kullanıcısıysanız icloud ile senkronize etmenizi tavsiye ederim. 

BEŞ.  Facebook'du twitter'dı artık bunlara deyinmeye gerek yok sanırım. Sosyalleşmeyi biraz daha ileri boyuta götürün ve sosyal bir fotoğrafcı olun. Eskiden sadece profesyoneller tarafından binbir masraf ve güçlüklükle uygulanabilen filtreler artık bir parmak tıklamanızın ucunda. Makinenize hemen instragram'ı yükleyin. Kendinize paylaştığınız fotoğraflara dayanabilecek bir çevre edinin ve paylaşmaya başlayın. Unutmayın Instagram face'e koyduğunuz filtresiz anı fotoğrafları için çok doğru bir mecra değil. Filtreleri kullanırken elinizi korkak alıştırmayın, bir mesajınız varsa resmin altına yazmak için utangaç davranmayın ve biraz yaratıcı olun. Instagram'da takip edilecek çok değişik ve tematik kullanıcılar var, biraz zaman ayırıp dünya sosyal fotoğrafcılıkta neler yapıyor incelemek isterseniz buraya ya da buraya tıklayın . Unutmayın Instragram kendisi hyper bir application olmakla beraber kendi ekosistemini de oluşturdu. Derdiniz yemek resimleri paylaşmaksa instafood gibi bir instragram uygulaması edinin çok daha klas ve tematik yemek resimleri paylaşın. Bu konuda derinleşmek istiyorsanız anahtar kelime sizin için insta, unutmayın.

ALTI. İşin etiğini unutmayın. Başkalarıyla etkileşmediğiniz bir internet artık çok gerilerde kaldı. iyi gününüz kötü gününüz ne varsa artık sosyal ağlarda. Bunu yazan da yapan da sizlersiniz. Aman dikkat, klasik sosyal hayatta görgü kuralları neyse sosyal medyanın da bir adabı var. Daha fazlası için buyurun buradan okuyun.





YEDİ. Madem gönül rahatlığıyla bütün hesaplarınızı girdiniz, bir de elinizdeki telefonla nerede olduğunuzun santim santim takip edilmesi iznini, resmi olarak verin de kafanız rahat esin. Iphone kullanıyorsanız where is my ipphone uygulamasını aktif edebilirsiniz. Android'de de find my phone diye bir özellik var. Unutmayın cep telefonunuzun GPS özelliğini açarsanız telefonununuz yanı sizin santim santim nerede olduğunuz tespit edilebilir. GPS özelliğini açmazsanız canınız sağolsun, cebinizdeki telefonun çevredeki baz istasyonları ile sinyalleşmeleri kullanılarak, en fazla 50 metre sapma ile zaten lokasyonunuz bellidir.




SEKİZ. Hiç bir zaman 3 boyut insanı olamadım. Tanımadığım bir şehirde elinde harita yol bulmak benim için dünyanın en sıkıcı işidir. Ayrıca bu devirde bence son derece "old school" bir eylem. Tek dert, roaming giderlerinizi ödeyecek yüklü bir cüzdanınız veya bonkör bir işvereninizin olması. Haritalar bir kez indiğinde acil durumlarda bile roaming halindeyken gideceğiniz yeri tespit etmeniz çok da canınızı acıtmayabilir. Ancak baştan aşağı bir şehrin haritasını roaming yaparken indirmek çok da mantıklı bir hareket değil. Bu yüzden trip advisor gibi uygulamaların harita ve rehberlerini paşa paşa gitmeden birkaç gün önce telefonunuza evdeyken indirin.  Unutmayın "Home is where wifi connects automatically"



DOKUZ. Mobil internet paketleri her cep için hala bir opsiyon değil. Tarifesinde mobil internet kotası olan herkes için hala şuursuzca harcanacak bir kaynak değil. Bu yüzden "3G Off-load" olarak nitelendirilen hareketi yapın. Çevredeki Wifi Hotspot'ları arayın. Sinyali bulduğunuz zaman verin coşkuyu, artık ne diyeyim :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atasözü Atanındır

Atasözlerini modernleştirip çağa uydurmanın vaktinin geldiği ve bizim de her canlı gibi kaçınılmaz olarak imamın kayığına binip eninde sonunda ata olacağımız gerçeğinden yola çıkarak ben kendi adıma kolları sıvıyor ve gelecek kuşaklara halis muhlis organik atasözlerimi bırakmaya başlıyorum.  Umarım bu uğraşı Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi macerası ile aynı kaderi paylaşmaz.  Niyetim Türkçe'nin her harfi ile başlayan en az bir giriş yapabilmek. Kimsenin duymadığı, bilmediği, mürekkebi kurumamış atasözleri ve özlü sözler arıyorsanız, doğru yerdesiniz, takip etmeye devam edin.  A. Ağlamayacağın cenazede güneş gözlüğü takma.  Anlamı: Girdiğin topluluklarda sırf şekil olsun diye gereksiz tavırlar içine girme, inandırıcılığını kaybeder, kendini görgüsüz ve  içi dışı bir olmayan insan yerine düşürürsün. Kullanım şekli ve dozajı: Gerekli gereksiz şekle girmeye bayılan eş dost akraba üzerinde yeri geldiğinde tek doz kullanın, baktınız tınlamıyor, tedaviyi ve yüz göz

Başsağlığı Dilerken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Temel Kural

Bu sayfaya yolunuz bir şekilde düştüyse, çok büyük bir ihtimalle baş sağlığı dilemeniz gerekiyor, bu konuyla ilgili kafanız karışık ve yardıma ihtiyacınız var. Beklentinizi karşılar mı bilmem ama aşağıda bu tip durumlarda takip etmeniz gereken temel kuralları listeledim. Bir.   Sakın gaza gelip hiç bir zaman yerine getirmeyeceğiniz vaatlerde bulunmayın.   İnsanlar ne kadar yıkılmış görünseler de, cenazeleri sırasında kendilerine söylenenleri kolay kolay unutmazlar. Yoksa anı kurtarmak için insanları en zayıf oldukları anlarda kandırmaya çalışan bir hödük resmi verirsiniz. Örnek vermek gerekirse "Abi cenaze ne zaman, ona göre ben de geleceğim .." "Evladım sen hiç merak etme artık bizim çocuğumuzsun" "Akşam gelemiyorum, 40'ına kesin gelirim" gibi aslında yerine getirmeyeceğinizi bildiğiniz sırf o an için söylenmesi en kolayı olduğu için sarf edilen vaatlerden uzak durun.  İlla ki karşınızdakine kendinizden birşeyler teklif etmek istiyorsanız, o zam

Finalinde Ters Köşe Yapan En İyi 10 Film

Lafı hiç uzatmadan bazıları çok acımasızca, bazıları da çok zekice şaşırtan ve finalinde izleyici ters köşe yapıp şaşırtan harika filmler, buyurun buradan izleyin. 1. Old Boy   Büyük üstad Park Chan-wook'un sınırları zorlayan eseri. Ben sinemada her şeyi izlerim rahatsız olmam diyenler önden buyursun, ufak bir not, yönetmen kızına ne iş yaptığını çektiği bu filmle anlatamayacağı için I'm a robot but it's OK isimli geyik filmi çevirmek zorunda kalmış.  Old Boy  IMDB puanı 8.4 (180 bin oy) 2.  Incendies .   Eğer Türkçe isimiyle İ çimdeki Yangın'ı henüz izlemediyseniz burnumuzun dibindeki Lübnan'daki insanların kendi komşularının elinden neler çektiğine dair bir fikriniz yok demektir. Film baştan aşağı bir tarih ve insanlık dersi veriyor. Filmin sonu ise izleyicinin yanağı ve kulağını kavrayacak kocaman bir el tarafından sağlam bir tokat yapıştırıyor, siz daha tokatın nereden geldiğini anlamadan da bir güzel tükürüyor, siz de gördükleriniz karşısında ağzı