Ana içeriğe atla

Ayılara Dayı Demenin İyi Bir Fikir Olduğuna Dair Birkaç Neden

Madem zahmet ettiniz buraya kadar geldiniz artık ayı da deseniz geçemezsiniz, dayı da deseniz geçemezsiniz burası internet bildiğiniz bilgi hazinesi, o halde buyurun karada yaşayan en tırsılası hayvanla ilgili az bilindik gerçeklere.

Biir.

Ayılar dört ayaklı yani quadruped olmalarına karşın aynı insanlar gibi oturup kalkabilen nadir türlerden biridir. At, eşşek, inek, timsah gibi diğer dört ayaklılar bu davranışı sergileyemezler. Bu kadar hayvan varken insan davranışlarıyla en fazla ilişkilendirilen hayvan cinsinin ayılar olmasının nedeni belki de budur, kim bilir.

Gel otur hele bir karşıma sohbet edek
İkii.

Ayılar karada yaşayan en büyük memelilerden biridir. Yetişkin bir kutup ayısının kütlesi 600 KG’ı bulabilir ve olası bir çarpışma anında ürettiği momentum sizin kullandığınız alüminyum kaportalı japon arabasından fazla olabilir. Bana inanmıyorsanız google’da ufak bir "car hit by bear" araması yapabilir ya da herhangi bir aile büyüğünüzü gaza getirip yetiştiği yörede yaşanmış yaban domuzlarının karıştığı araba kazalarını ve bilimum vukuatları anlattırıp dinlediklerinizi atmasyon efektinden arındırmak için üçe bölüp ayı ve yaban domuzu arasındaki kütle ve hız farkından kaynaklanan momentumun etkisini hesaba katmak için yediyle çarpabilirsiniz.





Bey karşıdaki ayı gibi geliyor aman dikkat et !!!


Üüç.

Ayılar dünyanın en gelişmiş burunlarına sahip yaratıklarıdır. Bazı kaynaklara göre bir ayının koku alma hissi biz insanlara göre 2100 kat daha iyidir. Bunun nedenin beyindeki koku alma merkezi olan olfactory bulb denilen alanın ayılarda insandakinin 5 kat büyük olmasıdır. Burunlarının 20 cm’i bulduğunu ve bu devasa burunun içinde koku alıcılarının insan burnundakilerle kıyaslandığında yüzlerce misli olduğunu da bir kenara not edin. Bu fizyolojik üstünlüğün gerçek hayatta ne işe yaradığına gelirsek şu gerçeği aklınızda tutmanızda fayda var. Siz ormanlık bir alana girdiğinizde aranızda binlerce ağaç, bir tane dere, on tane tepe olsa dahi 10 km ötede sizin varlığınızdan, çantanızdaki mayonez ve sarımsak sürülmüş haşlanmış tavuklu sandiviçinizin varlığından ve konumundan çoktan haberdar olmuş aç bir ayı olabilir. Bu işi ciddiye alan kesim için  doğada kamp yaparken yemeklerini diğer poşetlere göre 50 kat daha iyi hapseden özel poşetler üretilmiş durumda.

Döört.

Oldu da buraya kadar edindiğiniz bilgilere karşın siz yine de bir ayıyla yüz yüze gelmeyi becerdiniz, bu durumda oturup dua etmek dışında yapacağınız hiç birşey yok, zira Ayılar köpek soyundan gelen yaratıklar olup, canları isterlerse 40 km/s'den daha hızlı bir şekilde koşabilirler. Örnek vermek gerekirse Usain Bolt'a a*s deyip kaçmak ayı görünce a*k deyip kaçmaktan daha az riskli bir eylemdir, zira Usain Bolt muhtemelen ne dediğinizi anlamayacak, anlasa da Türk olmadığı için Pavlov'u milletçe her seferinde bıkmadan usanmadan haklı çıkardığımız gibi bu lafı duyduktan sonra bana mı dedin lan dedikten hemen sonra sonu bilinmez ve önü alınamaz bir  kavgaya tutuşma  emri tüm benliğine hakim olmayacaktır, hadi tutun bunların hepsi oldu, Bolt bile ayıdan hızlı koşamayacak, sizi yakaladığında en azından ağzınızı yüzünüzü dağıtıp bırakacak, herhangi bir ayı gibi tek bir pençede kafatasınızı parçalamayı beceremeyecektir.

Beeş.

Her ne kadar bizim dilimizde ayı kelimesi önüne koyulduğu ismi ya da cismi kabalık ve vahşilikle  ilişkilendirmek için kullanılsa da bir çok dilde gücü zarafeti çağrıştıran insan ismi olarak da kullanılmaktadır. Buyurun size saatli maarif takviminden alınma direkt "ayı" anlamına gelen birkaç bay ve bayan ismi; kız olursa Ursula, oğlan olursa Urs,  reisicumhur olmasını isterseniz Medvedev,  çalgıcı olsun isterseniz Bjorg.


Altıı.

Yok arkadaş ben dağa bayıra çıkarım, orada kafama göre gezer takılırım, ayı değil kralı gelse bana bulaşmaz, ben zaten doğaya saygılıyım doğanın da bana aynı saygıyı göstermesini beklerim, aksi bir durum olursa bana yapılan hareketin kralını yaparım demeye devam eden densizler için efsanevi filmimiz, Grizzly Man geliyor. Filmimiz daha doğrusu belgeselimiz, bipolar depresyon hastası bir o kadar da Kuzey Amerika'nın en bilindik ve iri ayı türlerinden oran boz ayıların hastası olan hüvelbaki ayıyedi Timothy Treadmill isimli kahramanımızın son demlerini, kendisini kurduğu kamp yerinden toplamaya gelen teyyare pilotunun meşum olaya kuş bakışı  şahit olup havada panik atak geçirmesinden tutun, ilaçlarını bırakmasaydı bunlar başına gelmeyecekti diyen barda tanıştığı kız kurusuna kadar farklı insanların ağzından resmediyor. Filmin finalinin bir iyi bir kötü yanı var, iyi yanı Timothy'nin bokunu sevdiği ayı kendisini yerken video kamerasının lens kapağının takılı olması ve vahşetin görüntülerini kaydetmemiş olması, kötü yanı mikrofonun olay sırasında açık olması. 







Unutmayın, filmin afişinde  de çok güzel ifade edildiği gibi "In nature, there are boundaries"

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atasözü Atanındır

Atasözlerini modernleştirip çağa uydurmanın vaktinin geldiği ve bizim de her canlı gibi kaçınılmaz olarak imamın kayığına binip eninde sonunda ata olacağımız gerçeğinden yola çıkarak ben kendi adıma kolları sıvıyor ve gelecek kuşaklara halis muhlis organik atasözlerimi bırakmaya başlıyorum.  Umarım bu uğraşı Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi macerası ile aynı kaderi paylaşmaz.  Niyetim Türkçe'nin her harfi ile başlayan en az bir giriş yapabilmek. Kimsenin duymadığı, bilmediği, mürekkebi kurumamış atasözleri ve özlü sözler arıyorsanız, doğru yerdesiniz, takip etmeye devam edin.  A. Ağlamayacağın cenazede güneş gözlüğü takma.  Anlamı: Girdiğin topluluklarda sırf şekil olsun diye gereksiz tavırlar içine girme, inandırıcılığını kaybeder, kendini görgüsüz ve  içi dışı bir olmayan insan yerine düşürürsün. Kullanım şekli ve dozajı: Gerekli gereksiz şekle girmeye bayılan eş dost akraba üzerinde yeri geldiğinde tek doz kullanın, baktınız tınlamıyor, tedaviyi ve yüz göz

Başsağlığı Dilerken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Temel Kural

Bu sayfaya yolunuz bir şekilde düştüyse, çok büyük bir ihtimalle baş sağlığı dilemeniz gerekiyor, bu konuyla ilgili kafanız karışık ve yardıma ihtiyacınız var. Beklentinizi karşılar mı bilmem ama aşağıda bu tip durumlarda takip etmeniz gereken temel kuralları listeledim. Bir.   Sakın gaza gelip hiç bir zaman yerine getirmeyeceğiniz vaatlerde bulunmayın.   İnsanlar ne kadar yıkılmış görünseler de, cenazeleri sırasında kendilerine söylenenleri kolay kolay unutmazlar. Yoksa anı kurtarmak için insanları en zayıf oldukları anlarda kandırmaya çalışan bir hödük resmi verirsiniz. Örnek vermek gerekirse "Abi cenaze ne zaman, ona göre ben de geleceğim .." "Evladım sen hiç merak etme artık bizim çocuğumuzsun" "Akşam gelemiyorum, 40'ına kesin gelirim" gibi aslında yerine getirmeyeceğinizi bildiğiniz sırf o an için söylenmesi en kolayı olduğu için sarf edilen vaatlerden uzak durun.  İlla ki karşınızdakine kendinizden birşeyler teklif etmek istiyorsanız, o zam

Finalinde Ters Köşe Yapan En İyi 10 Film

Lafı hiç uzatmadan bazıları çok acımasızca, bazıları da çok zekice şaşırtan ve finalinde izleyici ters köşe yapıp şaşırtan harika filmler, buyurun buradan izleyin. 1. Old Boy   Büyük üstad Park Chan-wook'un sınırları zorlayan eseri. Ben sinemada her şeyi izlerim rahatsız olmam diyenler önden buyursun, ufak bir not, yönetmen kızına ne iş yaptığını çektiği bu filmle anlatamayacağı için I'm a robot but it's OK isimli geyik filmi çevirmek zorunda kalmış.  Old Boy  IMDB puanı 8.4 (180 bin oy) 2.  Incendies .   Eğer Türkçe isimiyle İ çimdeki Yangın'ı henüz izlemediyseniz burnumuzun dibindeki Lübnan'daki insanların kendi komşularının elinden neler çektiğine dair bir fikriniz yok demektir. Film baştan aşağı bir tarih ve insanlık dersi veriyor. Filmin sonu ise izleyicinin yanağı ve kulağını kavrayacak kocaman bir el tarafından sağlam bir tokat yapıştırıyor, siz daha tokatın nereden geldiğini anlamadan da bir güzel tükürüyor, siz de gördükleriniz karşısında ağzı